KVK Developers Portal

Release notes KVK API's

Hieronder vind je de Release Notes van de KVK API’s Handelsregister Zoeken, Basisprofiel en Vestigingsprofiel.

Nieuw vanaf 1 november 2021

Foutmelding bij gebruik niet-ondersteunde query parameters

Wanneer je niet-ondersteunde query parameters gebruikt in je API bevraging krijg je een foutmelding.

Bij de vorige versie werden ongeldige query parameters genegeerd. Mogelijk gebruikte je een ongeldige query parameter bij één van de KVK API’s. Je ontving dan een resultaat door het negeren van de ongeldige parameter, gebaseerd op de aanwezige geldige parameter(s). Dit wekte de suggestie dat een parameter was verwerkt, terwijl dat niet zo was. Dit kon onverwachte of verkeerde resultaten opleveren.

Met de aanpassing in de release van 1 november geven we in het geval een niet-ondersteunde query parameter is gebruikt HTTP-response code 400 (Bad Request) terug met de volgende foutmelding:

{
"meldingen": {
"fout": [
{
"code": "IPD1999",
"omschrijving": "De volgende opgegeven parameter(s) is (zijn) ongeldig: [lijst, van, ongeldige, queryParameters]"
}
]
}
}

Check de ondersteunde queryparameters voor elke API in de swagger (OAS) files op de "Testen"-pagina via onze API product pagina's, of in de handleidingen op de Ondersteuning-pagina.

Nieuw vanaf 1 oktober 2021 (release 1.1)

KVK Handelsregister Zoeken

Wanneer je zoekt op handelsnaam of statutaire naam wordt nu ook gekeken naar de vervallen namen. Dat betekent dat zowel de oude/ vervallen naam als de actuele naam getoond worden wanneer je zoekt op een oude handelsnaam. Zo weet je zeker dat het over dezelfde organisatie gaat.

KVK Handelsregister Basisprofiel

De uitgebreide rechtsvorm wordt nu getoond. Bijvoorbeeld: bij een coöperatie zie je of er beperkte aansprakelijkheid (BA) is of wettelijke aansprakelijkheid (WA).

KVK Handelsregister Vestigingsprofiel

Het is nu mogelijk om de geografische gegevens (zoals BAG en GPS-locatie) op te halen van vestigingen.

De KVK API’s Search en Profile verdwijnen per 1 april 2022

Je kunt overstappen op de nieuwe API’s KVK Handelsregister Zoeken, Basisprofiel en Vestigingsprofiel. Je moet dan wel je applicatie aanpassen vóór 1 april 2022. Vragen? Stuur een e-mail naar: apisupport@kvk.nl.

Veelgestelde vragen

 • De komende jaren investeren we flink in onze IT-infrastructuur met als doel: betere dienstverlening voor onze klanten. Dat is onder andere waarom we onze API’s hebben vernieuwd. Zodat deze beter aansluiten op de wensen van onze klanten.
 • Met de API KVK Handelsregister Zoeken kun je alleen nog zoeken. Met de API KVK Handelsregister Search kon je ook basisgegevens opvragen. Dat is bij Zoeken niet mogelijk. Gebruik hiervoor de nieuwe API KVK Handelsregister Basisprofiel.

  Niet meer mogelijk:
  • Om privacy redenen is het niet meer mogelijk om te zoeken op huisnummer en/of postcode.
  • Om dezelfde reden is vrij zoeken in alle velden op dit moment niet mogelijk
  Download de mapping van de oude naar nieuwe API's (PDF)
 • Met de API KVK Handelsregister Profile kon je uitgebreide bedrijfsgegevens opvragen. Dat kan nog steeds met de API KVK Handelsregister Vestigingsprofiel. Met KVK Handelsregister Basisprofiel kun je basisgegevens opvragen.

  Download de mapping van de oude naar nieuwe API's (PDF)
 • Je bevraagt automatisch de laatste versie van onze API's. Als je gebruik wilt maken van de toevoegingen in de laatste versie dan moet je development team aanpassingen doorvoeren. Wil je bijvoorbeeld gebruik maken van de GEO data? Voeg dan "geoData=true" aan je bevraging toe. Dat ziet er dan zo uit: vestigingsprofielen/000018892736?geoData=true
 • Je kunt de huidige API-key gewoon blijven gebruiken. Je hebt hiermee toegang tot de nieuwste API’s. Je moet alleen je development team de bevraging laten aanpassen zodat de nieuwste API’s gebruikt worden.
 • Dat klopt. De volledige adresgegevens worden niet, zoals bij de API KVK Handelsregister Search, in de zoekresultaten getoond. Hiervoor zijn nu twee verzoeken nodig.

  1. Zoek het bedrijf of de organisatie op met de API KVK Handelsregister Zoeken.
  2. Met het gevonden KVK-nummer haal je informatie op met de API KVK Handelsregister Basisprofiel. Of, met het gevonden vestigingsnummer haal je informatie op met de API KVK Handelsregister Vestigingsprofiel.
 • De kosten zijn deels gelijk gebleven.
  • KVK Handelsregister Zoeken is gratis (bij KVK Handelsregister Search betaalde je 0,8 cent per bevraging).
  • Als je KVK Handelsregister Basisprofiel of Vestigingsprofiel gebruikt dan betaal je 1,6 cent per bevraging (bij KVK Handelsregister Profile betaalde je hetzelfde bedrag).

  Wil je meer weten over tarieven? Check dan de productpagina’s op het Developer Portal.
 • Nee, deze API’s verdwijnen. Je kunt ze tot uiterlijk 31 maart 2022 gebruiken. Nieuwe klanten worden dus ook niet meer aangesloten.
 • De geografische informatie (GPS-coördinaten, Rijksdriehoek coördinaten en BAG VBO ID) is toegevoegd aan de API KVK Handelsregister Vestigingsprofiel.
  Het is niet mogelijk om te zoeken op geografische gegevens. De informatie wordt alleen weergegeven.
 • Door je KVK API contract op te zeggen. Stuur daarvoor een e-mail naar: account@kvk.nl.